Dette bør gjøres i hagen etter sommerferien

mom-planting-tree-with-kids-horiz_ffgjnl

September er en fin måned til å plante busker og trær, siden temperaturen er lavere og fuktigheten i jorden høyere.007

Det vil si at plantene lettere vil danne røtter, siden de ikke mister så mye vann, og heller ikke skal vokse og lage blomsterknopper. Velger du norskproduserte planter, får du planter som er utprøvd her i landet og som er tilpasset klimaet her.

Nå er det også fin tid for å flytte planter som du ser vokser på feil sted i hagen.

Plant nye blomster i krukker og kasser der sommerblomstene har gjort sitt. Asters, Calluna, Cyclamen, Frilandskrysantemum, Pyntekål, Sølvkrans eller Helichrysum, Celosia, Prydpepper (Capsicum) og Gaultheria er flotte planter som tåler å stå ute selv når det blir kjøligere.


 

Gjødsle plenen

September er måneden for å gjødsle plenen. Gi nitrogen-fri plengjødsel til gresset og det gir oss en sterk og vakker plen til våren.

På de fleste gjødselpakker står det angitt verdier av N-P-K. Dette er forkortelser for nitrogen, getimage-1fosfor og kalium. Nitrogen bidrar til vekst, og derfor ønsker vi gjødseltyper med et høyere nivå av dette på våren. Røttene vokser mest på høsten, og kalium bidrar til god rotvekst. Mye nitrogen på høsten kan føre til at plantene ikke skjønner at de snart skal gå i vinterdvale. Derfor ønsker vi mer kalium, og mindre nitrogen når vi gjødsler på sensommeren og høsten. Kugjødsel har lite nitrogen og er fin på høsten. Gjennom sommeren overgjødsler vi – vi gir plantene det de trenger av næring. Hva som trengs avhenger blant annet av jordtype og planteslag. Husk alltid å vanne etter gjødsling, eller gjødsle i regnvær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *