Hvordan lykkes med å så frø?

20180130_110759

Med lysere og varmere dager går vi endelig mot en ny hagesesong, og allerede nå kan du starte å så frø av urter, grønnsaker og blomster du kan glede deg over til sommeren. Her får du gode så-tips!

Husk riktig utstyr før du starter å så.

Har du lyst til å dyrke chili-pepper med sitronsmak, gule tomater eller blomkarse i helt nye fargekombinasjoner? Eller hva med rødbeter og agurker? Da er frø veien å gå. Å dyrke egne planter er både morsommere og enklere enn du skulle tro. Finn ut hva du ønsker å dyrke og vær tidlig ute, slik at du er klar når tiden er inne for å så. Før du setter i gang må du ha følgende utstyr:

 • Plantekar
 • Plastposer eller lokk, og små pinner
 • Såjord og næringsrik jord for omplanting
 • Merkepinner
 • Sprayflaske
 • Frøposer

Veien fra frø til plante

Når de forskjellige blomstene og grønnsakene skal såes varierer, og en del av dem bruker lang tid på å utvikle seg tilstrekkelig for sommersesongen. Derfor bør du starte tidlig. Følger du anvisningen på frøpakken får du riktig såtidspunkt, samt blomstringstiden. I tillegg er det en liten skisse av frøplanten, slik at du kan luke vekk ugress. Dette gjør du:

Hvor sår du

Så frøene et passende sted, som i plantekar, potter eller ampler. Sørg for å så blomster og grønnsaker med samme spiretid i i samme kasse – da slipper du å prikle en sort mens en annen kanskje ikke har begynt å spire ennå. Du bør også så frø med samme krav til varme og lys i én kasse slik at alt gror tilnærmet likt.

Hvordan lykkes med å så frø

Valget av rett jord har stor betydning for et godt resultat.

Velg riktig jord

Frøene er ikke avhengige av næringsrik jord, tvert i mot, de spirer nemlig bedre i porøs, litt fattig jord. Derfor er såjord ideelt. Den er bare svakt gjødslet og inneholder ikke så mye grovt materiale som i en vanlig jordsekk. I tillegg er det blandet inn sand som gir god drenering, som er en fordel for frøspirene som er skjøre for vannmengder.

Sådybden

Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal såes. Dersom de er veldig små kan du legge dem på et brettet ark og riste forsiktig over jorda slik at omtrent fire-fem frø havner i hver potte. Disse skal kun ha et tynt lagt med jord over seg, og trykk litt forsiktig på jorda slik at den pakker seg rundt frøet. Hvis frøene er store kan du gjerne legge to-tre stykker i samme potte. Lag hull i jorden med en pinne, slipp frøet nedi og dekk de med 1-1,5 centimeter jord.

Merking

Et godt tips for å vite hva som er sådd hvor, er å merke pottene med en etikett for hvert planteslag. Noter sortsnavn, så- og priklingdato slik at du senere kan kontrollere om såtidspunktet var det riktige.

Pass på temperaturen når det er tid for utplanting.

Fuktighet og temperatur

Alt for våt jord kan gi soppdannelser, så pass på fuktigheten. Samtidig er nye spirer ekstra følsomme for uttørking og krever høy lufttemperatur – men dette kan du løse ved å binde en plastpose over potten. Du kan bruke vanlige brødposer eller ferdige plantebrett med plasttopp. Sett pottene et lyst sted, men ikke i direkte sollys. De tåler heller ikke høye temperaturer, så ikke sett de over radiatoren eller andre varme kilder. Temperaturen skal ligge på 20-24 grader.

Prikling

De fleste opplever å få flere planter enn forventet, og når du ser to-tre varige blader er det tid for prikling. Bruk en priklepenn, eller blyant, og dra plantene forsiktig fra hverandre, men pass på at røttene ikke blir skadet. Plant på nytt i ny potte, men pass på at den ikke er for stor. En mindre potte har bedre mikroklima, samt at det er lettere å kontrollere forholdet mellom rot og fuktighet.

Utplanting

Etter hvert som plantene begynner å vokse og behovet for næring øker, er det tid for utplanting. Men husk at sommerblomster eller urter ikke tåler kulde. Pass derfor på at jorden har oppnådd en god temperatur, og at faren for nattefrost er over.

La barna være gartnere

Å la barna være gartnere skaper stor entusiasme hjemme. Ikke bare syns de små at det er morsomt å følge med på veksten, men det er også stas å spise noe de selv har plantet. Plant gulrøtter som er lette å få til og ikke minst; smaker godt. Jordbær og tomater er også moro å få til, men husk at den lille ikke har all verdens med tålmodighet så det vil være enklest å kjøpe ferdige små planter.

Slik gjør dere det:

Inkluder barna når du skal så.

 • Kjøp frøposer. Hageland har et stort utvalg av frø.
 • Bruk en liten potte. Alternativt kan både tomme syltetøyglass, melkekartonger, rømmebeger eller spireboks brukes. Dersom dere bruker en beholder som ikke er spesielt laget for å så, er det viktig at dere lager et dreneringshull.
 • Fyll den deretter med jord, og vann forsiktig. Jorda bør være fuktig helt gjennom, men ikke våt.
 • Bruk en blyant til å lage såhull og legg deretter frø i hullet før du dekker over med litt jord på toppen. Bruk en sprutflaske til å vanne til slutt, men ikke for mye slik at frøene blir liggende å flyte.
 • Fest åpningen med et klede slik at spiringen skjer raskere. Det er viktig at det ikke er for tett, for frøene trenger også luft. Klar plast er fint å bruke.
 • Sett pottene lyst, men ikke i direkte sollys – så er det bare å vente i spenning. Når plantene spirer og får litt størrelse kan de plantes ut i hagen, eller flyttes til større potter.

Legger du litt innsats i frøene nå vil du kunne nyte hjemmeproduserte blomster og grønnsaker utover sommeren. I din nærmeste Hageland finner du et stort utvalg av frøposer og du får gode gartnertips på kjøpet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *