Hageland Skajems Hagesenter - Vinderen, Oslo
Startside Tilbud Hagetips Julemarked Hagesenter
Blomster/Stauder Busker/trær

En hage bør bestå av blomstrende busker og trær, men det er også hyggelig med frukt og bær i hagen. Eviggrønt er som regel meget vedlikeholdsfritt, og er en pryd hele året. Dette er ofte litt dyrere planter, men en god kombinasjon er ofte vellykket. 

Stauder har en fantastisk blomsterprakt til forskjellig blomstringstid, men krever mye stell og nøye planlegging hvis man ikke har gitt dem et avgrenset område. En liten grønnsakshage er hyggelig å ha, her er det viktig å ha tykk, god matjord. 

Uansett er det viktig med rett utstyr, slik at hagearbeidet blir en glede. Vedlikehold av hagen er vel så viktig som valg av planter.

PLANT RETT BUSK PÅ RETT STED: Noen busker trives i kystklima andre i innlandsklima. Pass derfor på at plantenes hardførhet passer til området. Landet er inndelt i 7 soner. Spør hvis du er i tvil.

TREKK: Kjenn etter hvor det er kaldt. Der du synes det trekker, trives ikke plantene heller.

HUSK GOD JORD OG TORV: Tilførsel av jord er viktig. Jo bedre jord, dess bedre resultat. Merkostnaden får du igjen i form av bedre og sunnere planter.

IKKE TRO AT BLOMSTER KAN VOKSE OVERALT: Blomster trenger god jord, selv om noen typer blomster klarer seg i mer karrig jord enn andre.

PLANTENE TRENGER DRENERING: Det er mange planter som dør fordi de drukner i for mye vann. Kjøp krukker hvor det er mulighet for drenering.

LAG EN SKISSE: Når du skal kjøpe inn planter til hagen, terrassen eller balkongen, kan det være nyttig å lage en skisse. Finn frem ruteark, fargeblyanter og noen brosjyrer over planter.

LETTVINT HAGE: Dersom du trives med hagen, er det ingen grunn til å få panikk fordi plenen ikke tåler sammenligning med naboens. Still deg heller noen spørsmål om bruk, forventninger og stell. Vil en ha mindre gressklipping, kan en beholde det kortklipte gresset nærmest huset og sitteplassen, og la resten vokse til en blomstereng som du bare trenger å slå en eller to ganger om året. Det samme kan gjøres med bratte skråninger som ofte er tunge å klippe. En annen måte å redusere plenflaten er å gjøre deler om til buskfelt og blomsterbed.

KANTSTEIN: Kantstein bør være i høyde med plenen, men 3-5 cm. høyere enn grusplasser. Da holder de både gress og småstein på plass. Grenser plenen til asfalt eller treheller bør plenflaten ligge på samme nivå så man slipper kantklipping med saks etterpå.

Planlegging

 

Hagen bør være så lettstelt som mulig, og de aller fleste kan klippe en plen. Trekk derfor beplantningen ut mot kanten i første omgang. Det er alltid viktig å bo seg til, og finne ut hvilke behov man har. Husk at du ikke må stenge for solen! Om en del år er treet du plantet blitt mye høyere og da sitter du der i skyggen. Der man kan få sjenerende innsyn er det en god idé med hekk. 

Så lag en plan for deg selv, og suppler med hjelp til plantevalg på ditt hagesenter. Det finnes en mengde litteratur om emnet for de som vil prøve på egenhånd. Man kan også kontakte landskapsarkitekter med hjelp til selve planløsningen og hvilke planter som passer.

Beskjæring

Beskjæring av trær og busker må til for at ikke hagen skal bli et villniss. Dessuten har vekstene godt av beskjæringen fordi den vil føre til at lys og luft slipper til, slik at veksten blir jevn og kraftig. Beskjæring av trær og busker er en kunst, og det har utviklet seg nærmest til å bli en vitenskap. Vi vil anbefale at dere skaffer litt kunnskap om emnet før dere går i gang med beskjæringen. Husk å bruk riktig utstyr ved beskjæring!

Det er viktig at nye vekster blir beskåret i den første perioden slik at veksten blir penere og at de får en god start med kraftige grener. Ved beskjæring slipper du trengsel i hagen, hvis du da ikke foretrekker å bytte ut de mest plasskrevende vekstene med mer småvokste typer.

Når en vekst blir gammel og tettvokst, kan den forynges ved beskjæring. Gamle frukttrær og bærbusker kan få et nytt liv ved beskjæring. Utseende vil bli friskere og i tillegg vil de som regel gi større avling med høyere kvalitet en de har gjort på mange år.

Vi tar nå imot bestillinger for vinterbeskjæring.

Tidspunkter for beskjæring

TIDLIG VÅR: Epler, pærer, løvtrær, nåletrær (kan også tas i juni), roser, bærbusker, hekker og sent blomstrende busker. Tidlig blomstrende busker kan beskjæres etter blomstring.

HØSTEN: Kirsebær, plommer og moreller.

 

Online guider:

Plantedoktoren Bayer Garden

Bioforsk plantevernleksikon

NRK Planteguiden

Andre planterelaterte linker:

Nordre Gjølstad (ferdigplen)

Tøyen botaniske hage

Hageselskapet

 

 

   H.A. Skajems Planteskole AS - Risveien 7 - 0374 Oslo - info@skajem.no - Tlf. 22139690 - Fax 22139691